İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Bahar Akıngüç Günver, Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) ile değişen İKÜ gündemine ilişkin bir mesaj yayınladı.
Değerli Kültür Ailem,
Yeni normale uyum sürecinde iki haftayı geride bıraktık. İlk paylaşımlarımızda krizin etkileri ve yönetimi üzerine odaklanırken şimdi iyileşmeden, normalleşmeden bir parça olsun söz edebilmek umut verici.
Üniversite olarak yeni normal düzeni için ilk adımı 2 Haziran 2020’de attık. Üst yönetim ve idari kadrolarımızdan oluşan 24 kişilik bir ekiple geçiş yaptığımız kademeli çalışma sistemimiz, yeni normaldeki çalışma düzenimizin bir provası olarak tasarlandı. “Önce sağlık ve güvenlik” ilkesiyle ilk eşiği, hedeflediğimiz şekilde sorunsuz geride bıraktık. Yeni normalin ilk çalışma deneyimine planlamadan uygulamaya kadar katkı veren çalışma arkadaşlarımıza bu vesileyle teşekkür ediyorum.
Önümüzdeki 15 günlük süreç, kampüslerimizdeki çalışma düzenimizin yeniden tesis edilmesi ve iş sürekliliğimizin sağlıklı devamı için çok önemli adımları içeren bir zaman dilimi. Hafta başından itibaren; fakülte dekanlarımız, meslek yüksekokulları müdürlerimiz ve enstitümüzle birlikte 60 kişiden oluşan bir ekiple Ataköy Yerleşkemizde görev başında olacağız. Personelimiz için servis ve yemek hizmetinin, pandemi sonrası ilk kez sağlanacağı bu süreçte; üniversitemizin çalışma, yiyecek-içecek hizmetleri, personel ve ziyaretçi kurallarına ilişkin belirlediği esaslara uyulmasını önemle rica ediyor; hassasiyetiniz için şimdiden çok teşekkür ediyorum.
Değerli Kültür Ailem,
11 Haziran’da üç bini aşkın sınav uygulamasıyla final dönemimizi tamamladık. Emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Şu aşamada önümüzdeki eşik yaz okulu. Gerek ölçme ve değerlendirme gerekse yaz öğretimi deneyimlerimiz, 2021 akademik yılı çalışmalarımız için de çok ciddi birer deneyim. Geçtiğimiz günlerde yükseköğretimin geleceği açısından önemli bir karar da gündeme geldi. YÖK, uzaktan öğretimin eğitimdeki payının yüzde 40’a kadar artırılabileceği bilgisini kamuoyu ile paylaştı. Pandeminin şekillendirdiği büyük resme baktığımızda yükseköğretimde teknolojinin, eğitim yöntemlerimizin ve uygulamalarımızın en önemlisi de üniversitemize ilişkin gerçeklerin artık 3 ay öncesindeki gibi olmayacağı çok net görülüyor. Köklü değişimlerin damgasını vuracağı 2021 güz yarıyılında; öğrencilerimizin yeni normale ilişkin görüşleri, değerlendirmeleri, beklentileri son derece belirleyici olacaktır. Dolayısıyla yönetim ve öğrenci arasındaki diyalog zeminini güçlendirecek iletişimlere her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Bu çerçevede, dün itibarıyla akademisyen-öğrenci iş birliğinde ve iletişiminde halkaları genişletecek yeni bir girişim başladı. Fakülte dekanlarımız ve meslek yüksekokulları müdürlerimiz Haziran ayı sonuna kadar, bir saat süreyle kurumsal instagram hesabımız üzerinden öğrencilerimizle buluşacaklar. Canlı yayın buluşmalarının ilk konuğu Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Çimen Atak’tı. Önümüzdeki hafta sırasıyla Hukuk Fakültemiz, Adalet Meslek Yüksekokulumuz, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemiz ile Mimarlık Fakültemizle söyleşiler devam edecek. Üniversitemizin resmi instagram hesabı üzerinden yapılacak canlı yayınlar; öğrenci memnuniyeti ve güz dönemi eylem planlarımız için de çok değerli bir kaynak. Öğrencilerimizden gelecek tek bir soru ya da yorumun hepimizin perspektifi için ilham verici olacağına inanıyor, Kültür ailesi olarak tüm kademelerdeki çalışma arkadaşlarımın canlı yayın buluşmalarını yakından takip etmelerini rica ediyorum.
Değerli Kültür Ailem,
Ülke ve dünya olarak, yaşamın tüm alanlarına yansıyan bir krizin içinden geçiyoruz. Süreç ve sonuçları hiç kimse için kolay değil. Bununla birlikte takvimler normalleşmeye işaret etse de şu aşamada içinde bulunduğumuz durum bir yan etki dönemi. Dolayısıyla her koşul için hazırlıklı olmaya devam edeceğiz. Ani gündem değişikliklerine göre çeviklik, kısa ve orta vadeli kararlara esneklik hiç olmadığı kadar önemli. Yeni normal dahilinde hepimizin nihai hedefi; ruhsal, zihinsel, fiziksel olarak sağlıklı, ekonomik ve sosyal olarak güvende olabilmek. Bu noktada süreç içindeki eylemleri ve söylemleri günün koşulları dahilinde objektif olarak değerlendirmeli, kişiselleştirmeden yorumlayabilmeliyiz. En önemlisi de iletişim dilimizde yapıcı ve açık olmayı ortak bir sorumluluk olarak sahiplenebilmeliyiz.
Gün sonunda pandemi hepimizi biraz daha büyüten, olgunlaştıran bir deneyim oldu. Yazar ve Tasarımcı Leslie Dwight’ın bir paylaşımında belirttiği gibi 2020, bizi değişim için yüksek sesle uyandıran, değişimin varlığını ilan ettiği bir yıl.
Yaşamın tam anlamıyla bir deneyim olduğunu yaşayarak öğreten bu zorlu süreci en kısa sürede geride bırakarak, güzel ve sağlıklı günlerde görüşmek dileğiyle…
Dr. Bahar Akıngüç Günver
İKÜ Mütevelli Heyet Başkanı