Önemli Tarihler
Etkinlik Tarih | 23 Mayıs 2025 |
Başvuru Tarihleri | 03.03.2025 – 30.04.2025 |
Başvuru Sonuçlarının Açıklanması | 02.05.2025 |
Dudak damak yarıklı bebeklerin beslenmeleri konusunda ailelere verilen eğitim ve danışmanlığın bebeğin beslenme performansının daha etkili olması ve büyüme parametrelerinde artış sağlanması gerekmektedir. Dolayısıyla bu çocukların iyi beslenmesi gereklidir. Özellikle dudak damak yarıkli bebeklerin ilk 6 ayda önemli beslenme sorunları yaşadığı ve ilk 3 ayda solunum yolu enfeksiyonu geçiren bu bebeklerin vücut ağırlığının sağlıklı bebeklere göre daha geri kaldığı bildirilmiştir. Yutma fonksiyonu sağlıklı, emme fonksiyonu bozukluğu nedeniyle beslenme yetersizliğinin geliştiği dudak damak yarıklı bebek sahibi olan annelerin yeterli destek ve eğitim alması halinde bebeklerin oral beslenmesi mümkündür. Bu nedenle dudak damak yarıklı bebeklerin beslenmesinde ebeveynlerin yanı sıra bu konu ile ilgili profesyonel sağlık çalışanlarına eğitim verilerek bebeklerin yeterli büyüme gelişmesi ve zamanda tedavi olabilmeleri konusunda dudak damak yarıklı bebeklerle ilgilenen profesyonel meslek gruplarına beslenme eğitim verilerek bu bebeklerin beslenmesinin sağlanabilmesi amaçlanmıştır.
Bebeklerin yeterli beslenmesi ve büyüme gelişmelerinin desteklenmesi açısından “beslenme yöntemi” çok önemlidir. Sağlıklı her yenidoğan beslenmesi için en iyi yöntem annenin emzirmesi olduğu halde maalesef dudak damak yarıklı bebekler emzirilememektedir (McKinney et al., 2016). Bu durumda sağılan anne sütü veya formül mamalar uygun bir yöntem yardımı ile bebeğe verilebilirler (Anastassov ve Joos, 2001). Beslenme sorunlarının öncelikli olduğu bu bebeklere yönelik bütüncül ve bireysel hemşirelik bakım planı yapılmalıdır. Bütüncül hemşirelik yaklaşımı için ailelerle iş birliği yapmak gerekir. Ailelerin ve bebeğin bakımı için gerekli desteğin sağlanması açısından bu zorunludur (Burca et al., 2016). Annesi tarafından emzirilemeyen bu bebeklerin beslenme eğitimi ve danışmanlığı alması anne - bebek bağlanması için de çok önemlidir.
Eğitmenler:
- Dr. Öğr. Üyesi Şerife Kartal Erdost
- Doç. Dr. Zahra Polat
- Dr. Hem. Melek Altun
- Uzm. Hem. Arzu Arı
- Dr. Öğr. Üyesi Kübra İncirkuş
- Dr. Hem. Pakize Aygün
- Arş. Gör. Şevval Fidan
Düzenleme Kurulu:
- Dr. Öğr. Üyesi Şerife Kartal Erdost
- Prof. Dr. Asiye Gül
- Prof. Dr. Yağmur Aydın
- Doç. Dr. Çağrı Çövener Özçelik
- Arş. Gör. Berna Bugan
- Arş. Gör. Zozan Tutuş
Öğle yemeği Üniversitemiz yemekhanesinden temin edilecektir. Eğitim yapılacak alanda eğitime ayrılan 1 salon haricinde hazır durumda aynı kapasite ve özelliklerde 1 salon ve teçhizat daha mevcuttur.
Katılımcılar dudak damak yarıklı çocuklarla çalışan profesyonel meslek grupları, çocuk sağlık bakımda çalışan hemşireler, ebeler, konuşma dil uzmanları, ortodontistler ve konu ile ilgili seçilecek olup başta hemşire tercih edilecektir. Bahsi geçenler başta olmak üzere sağlık alanlarındaki öğrenciler ve mezunlardan 20 katılımcının eğitime dahil olması planlanmaktadır.
Katılımcı seçimine ilişkin kriterler
a) Devlet veya vakıf üniversitelerinde üzere sağlık alanlarındaki lisans ve lisansüstü programlardan birinde kayıtlı olması,
b) Katılımcının projeye kabul edilmesi durumunda tam zamanlı katılımını sağlamak,
c) Daha önce bu programdan yararlanmamış olanlara öncelik tanınacaktır.
d) 2237-A kodlu projelere 5 defadan fazla katılmamış olmak
e) Adayların seçiminde ise etkinliğe başvuru tarihleri dikkate alınacak, ilk başvuru yapanlara öncelik verilecektir.
Katılımcılar, lisans ve lisansüstü programlarda sağlık alanlarındaki arasından seçilecek olup, toplam katılımcı sayısının 20 olması planlanmıştır.
Yeterli katılımcının olmaması durumunda İstanbul Kültür Üniversitesinde sağlık alanlarındaki öğrenciler ve mezunlardan 20 katılımcının eğitim programına dahil edilecektir.
İstanbul Kültür Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü
Arş. Gör. Berna Bugan
E-posta: b.bugan@iku.edu.tr
Tel: 0212 498 46 22
Arş. Gör. Zozan Tutuş
E-posta: z.tutus@iku.edu.tr
Tel: 0212 498 48 58