COVID-19’un beraberinde getirdiği ticaretteki en önemli başlangıçlardan biri de postmodern dönemdir. Postmodern (Lyotard) modernizmin sonrası ve ötesi anlamındadır. Bir dönemin adıdır. Günümüzde bu dönemin adı dijital dönemdir. Yeni bir felsefi konseptin, yeni bir düşüncenin, üslubun, yeni bir usçuluğun (akılcılık) ve yeni bir söylemin de adıdır. Ülkemizin dijital dönemi, e-ticaret sitelerine üyelik, sanal ticaret heyeti, sanal fuarlara katılım, sanal fuar organizasyonu olarak hayatımıza girmiş bulunmaktadır.
27 Mayıs 2020 tarihinde 2573 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile pazara girişte dijital faaliyetlerin desteklenmesi hakkında kararın yayımlanması ile resmi olarak yeni döneme başlamış bulunmaktayız. Buradaki amaç Türkiye’de sınai veya ticari faaliyette bulunan şirketler ile iş birliği kuruluşlarının (TİM, TOBB, ihracatçı birlikleri, dernekler, DEİK, ticaret ve sanayi odaları, OSB, vb.) pazara giriş ve pazarlamaya yönelik dijital faaliyetleridir. Sanal fuarlar ve sanal ticaret heyetleri dijital ortamda gerçekleştirilen, internet ağı üzerinden katılım sağlayan ve ziyaret edilebilen sanal ortamdır. Sanal ticaret heyeti ise, ülkemizde yerleşik şirketler ile yurt dışındaki yerleşik şirketler, kurum ve kurumlar arasında elektronik ortamda bakanlık koordinasyonunda ve iş birliği kuruluşlarınca organize edilecek olan dış ticaret faaliyetleridir. Verilen destekler; e-ticaret sitelerine bireysel üyelik, sanal ticaret heyeti, sanal fuarlara katılımlar ve sanal fuar organizasyon desteği olmak üzere dört önemli destekten yararlandırılmaktadır.
E-ticaret sitelerine bireysel üyelik desteğinde, giderlerin %60 oranında ve e-ticaret sitesi başına yıllık 8 bin TL’ye kadar desteklerden yararlandırılır. Sanal ticaret heyeti desteğinde iş birliği kuruluşlarına düzenledikleri faaliyetlere ilişkin genelgede belirtilen giderler %50 oranında ve faaliyet başına 50 bin dolara kadar desteklenir. Sanal fuarlara katılımların desteklenmesinde İhracat Genel Müdürlüğü tarafından uygun görülen uluslararası niteliğe haiz iş birliği kuruluşlarına, bu organizasyondan dolayı genelgede belirtilen giderler %50 oranında ve faaliyet başına 50 bin dolara kadar desteklenir. Sanal fuar organizasyon desteği, İhracat Genel Müdürlüğü tarafından uygun görülen iş birliği kuruluşlarca düzenlenen organizasyonda genelgede belirtilen giderler %50 oranında ve faaliyet başına 100 bin dolara kadar desteklenir. Kararın uygulama usul ve esaslarına ilişkin genelge henüz yayınlanmadı. Pazara Girişte Dijital Faaliyetlerin Desteklenmesi Hakkında Karar
Türkiye’de sınai ve/veya ticari şirketler ile iş birliği kuruluşlarının pazara giriş ve pazarlamaya yönelik dijital faaliyetlerine ilişkin giderlerinin Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonundan karşılanması amacıyla 27.05.2020 tarih 31137 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Desteklere ilişkin özet tablo aşağıdadır:
|