İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Bahar Akıngüç Günver, Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) ile değişen İKÜ gündemine ilişkin bir mesaj yayınladı. "Değerli Kültür Ailem, Pandemi günlerinde; iletişimin, paylaşımın, dayanışmanın farklı boyutlarını yaşadığımız bir haftayı daha geride bıraktık.
Öncelikle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını; bütün zorluklara rağmen Kültür değerlerine sahip çıkarak kutlayabilmek bizim için gurur ve onur vericiydi. Kök değerlerimizin mimarı olan, kurucu vakfımızın ilham kaynağı Kültür Koleji ve Kültür2000 Koleji’nin 100’üncü yıl özel programı; umudun, aile, öğretmen, öğrenci dayanışmasının, değerler seferberliğinin bir sembolü olarak kurumsal hafızamızda yerini aldı. Eminim bizden sonra yetişen Kültür Kuşakları için bu anı; yaşamın zorluklarına rağmen değerlere inatla tutunmak noktasında bir rehber olacaktır.
Bununla birlikte Kültür Koleji, 27 Nisan 2020 haftasında da yine hepimizin gururla izleyeceği, bilim ve aklın aydınlığına verdiğimiz değeri simgeleyecek, Nobel Kültürü isimli çok güzel bir çalışmanın heyecanı içindeler. Bilimin değerini son yıllarda öğrencilerine Nobel Ödülleri kapsamında yaşam eğitimiyle sunan Kültür Koleji ve Kültür2000 Koleji, pandemiye rağmen bir geleneğine daha şahane bir duruş göstererek sahip çıktı. 27 Nisan’dan itibaren, Kültür Koleji’nin Instagram hesabı üzerinden yapılacak canlı yayınlarda, 2019 Nobel Fizik Ödülü sahibi Didier Queloz, 2019 Kimya Ödülü sahibi M. Stanley Whittingham, 2017 Nobel Kimya Ödülü sahibi Joachim Frank gibi isimlerle bir Nobel Söyleşi dizisi gerçekleştirecekler. İstanbul Kültür Üniversitesi olarak Kültürlü öğretmenlerimizin ve gençlerimizin bu çabasını, izleyerek destekleyeceğimize yürekten inanıyorum. Değerli Kültür Ailem, Çocuklar kadar gençler de Kültür Ailesi için çok değerli. Geçen hafta başında; Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Nihal Sarıer, Kültür Noktası Daire Başkanı Neslihan Fatma Er’in moderatörlüğünde Instagram kurumsal hesabımızdan öğrencilerimizle buluştu. Gençlerle şeffaf ve net bir diyalog ortamında buluşmak, onlara verdiğimiz değerin en sağlam kanıtlarından biri. Özellikle uygulamalı eğitim, akademik takvimdeki değişiklikler başta olmak üzere öğrencilerimizin sorularını içtenlikle ve sabırla yanıtlayan Prof. Dr. Nihal Sarıer’e ve canlı yayında emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür eder; devamının gelmesini dilerim.
Rektörlük Ofisi canlı yayınının da gündemi olan akademik takvimdeki güncellemeler, tüm kadrolarımızın iş süreçleri bağlamında oldukça önemli bir gelişme. 15 Mayıs itibarıyla sona erecek bahar dönemini takiben yarıyıl sonu sınavları 1 Haziran 2020 günü başlayacaktır. Bahar yarıyılının bitişinin ardından; gerek yaz öğretimi gerekse aday öğrenciler için eğitim ve iletişimin sürdürülebilirliği noktasında çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğimize ve dayanışma içinde süreçleri ele alacağımıza yürekten inanıyorum.
Pandemi günlerinde, sahip olduğumuz Kültür deneyiminin ne kadar güçlü bir rehber olduğunu bir kez daha anlamamızı sağlayan bir gelişme daha yaşandı bugün. Yeni normalin gerçeğine dönüşen kısıtlamalara rağmen umut dolu başladım güne. Hürriyet Gazetesi Eğitim Editörü Nuran Çakmakçı, Onursal Başkanımız İnş. Yük. Müh. Fahamettin Akıngüç’ün, geçtiğimiz haftalarda bizlerle de paylaştığı mektubunu köşesine taşımış. Bir gazetecinin penceresinden yeniden baktım mektubun satırlarına… Evet, bu bir yaşam dersi ve bugünler geçecek… İnatla, umutla aşacağız bu zamanları da… Değerli Çalışma Arkadaşlarım, Bu süre zarfında, bilhassa öğrencilerimizden gelen uygulamalı derslere ilişkin geri bildirimlerin ya da süreçlere ilişkin eleştirilerin tonu bazen keskin olabiliyor. Ancak gençlerimiz yaşlarının çok ötesinde olağanüstü bir süreçten geçiyorlar. 20 yaş altında olan öğrencilerimiz ki bu hazırlık, birinci ve ikinci sınıflarımızın yaş grubu, sokağa çıkma yasağı ve karantina gerçeğiyle baş etmeye çalışıyorlar. Mezuniyet aşamasında bulunan öğrencilerimizle, çok değil birkaç ay sonra 4.’üncü sınıfa geçecek öğrencilerimiz de ekonomik açıdan zor ve karmaşık bir dönemde yaşama atılacak olmanın stresini yaşıyorlar. Elbette bu süreç herkes, hepiniz, hepimiz için çok yıpratıcı. Ancak biz yine de yetişkin olmanın getirdiği anlayışı ve sakin güç olarak empati kurmayı elden bırakmayalım. En önemlisi de bugünlerin geçici olduğuna dair umudumuzu canlı tutalım. Bir yandan kendimizin ve yakın çevremizin sağlığını öte yandan iş ve iç dengelerimizi korumaya çalışırken tahammülün, anlayışın ve empatinin bu belirsiz süreçte en büyük desteğimiz olduğunu bir kez daha paylaşmak ister; en kısa sürede kampüslerimizde, sağlıkla ve mutlulukla buluşmayı dilerim." Selamlarımla, Dr. Bahar Akıngüç Günver İKÜ Mütevelli Heyet Başkanı |