IEEE İKÜ Kulübü Kuasar Takımı, TEKNOFEST’22 "İnsanlık Yararına Teknoloji" klasmanında, görme engelli bireylerin günlük hayatlarında yaşadıkları problemleri en aza indirerek, bu bireylerin sosyal hayatlarına geri dönebilmelerini amaçlayan "K-Rod Akıllı Baston" projesi ile bütün rapor aşamalarını geçerek finalist olmaya hak kazandı.
Mühendislik Fakültesi ile Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü öğrencilerinden oluşan IEEE İKÜ Kulübü Kuasar Takımı, problemleri çözebilmek için gerekli olan bilim ve matematiğin uygulanması için çalışmalar yapmayı ana prensipleri olarak kabul ediyorlar. "Mühendisler, bir şeylerin nasıl çalıştığını anlar ve bilimsel keşiflerin pratik hayatta kullanımı için yöntemler bulur" mottosuyla çalışmalarını sürdüren takım üyeleri, mühendislik düşünce yapısıyla, insanların yaşamları boyunca karşılaştıkları problemleri en aza indirmek için de çalışmalar yapıyorlar. Bu kapsamda, engelli bireylerin gelişen kent mimarisine ayak uydurmakta zorluk çektiğinin ve en çok yardıma ihtiyaç duyan kişiler olduğunun bilinciyle çalışmalarını ve araştırmalarını sürdüren öğrencilerimiz; araştırmalarının ilerleyen aşamalarında engelli bireyler arasından görme engelli olanların daha ciddi problemler yaşadığını gözlemlediler. Herhangi bir kişiden yardım almadan yaşamlarına devam etmelerinin oldukça zor olduğu gerçeğini gören öğrencilerimiz, bu bireyleri merkezlerine alarak çalışmalarını sürdürüyorlar.
Görme engelli bireyler için üretilen birçok akıllı baston piyasada mevcut olmasına rağmen, bu tür ürünler sahip oldukları donanımsal ve teknik eksiklilerden dolayı görme engelli bireylerin ihtiyaçlarını karşılayamamaktadır. Bu nedenle de kullanımları yaygınlaşmamıştır. IEEE İKÜ Kulübü Kuasar Takımı’nın geliştirdiği K-Rod adlı bastonda, mevcut bastonlarda bulunan özelliklerin tamamı bulunmakla beraber daha önce kullanılmamış olan yapay zeka, nesne tanımlama, görüntü işleme, kapalı mekan konumlandırması mobil uygulama özellikleri ile görme engelli cihazlardan ayrılmaktadır. Takımımızın geliştirdiği özellikler; kullanıcılara bulunduğu toplu taşıma durağı, o duraktan geçen araçlar ve o araçların seyahat bilgileri, seyahat anından bulunulan konum ve genel seyahat bilgileri, acil durum bildirimi (düşme, çarpma, yaralanma ve kaybolma gibi durumlarda 112 acil servisine ve kullanıcının belirlediği yakınlarına bildirim gönderme) gibi hayati özelliklerdir. K-Rod’u diğer akıllı bastonlardan ayıran diğer bir özellik ise ses, titreşim ve sesli komut ile kullanıcıya yapılacak olan geri bildirimlerin ve uzaklık hassasiyetlerinin mobil uygulama ile tamamen kullanıcının kendi tercihine bağlı olarak değiştirebilmesini sağlayan ilk akıllı baston projesi olmasıdır. Tasarımları tamamen özgün olan K-Rod’un yapımında kullanılan malzemeler ile kullanım kolaylığını arttırmak da takımımızın öncelikli hedeflerindendir.